Malé rodinné vinařství s původním názvem Rudolf II. založil v roce 2008 Rudolf Prchal se svým bratrem Zdeňkem. Původní název odkazoval na jejich otce Rudolfa, který oba do tajů vína zasvětil a naučil je tomu nejcennějšímu a to lásce k vinaření a vínu samotnému. Proto je vinařství nejen jejich prací, ale především koníčkem. A ačkoliv se jméno později změnilo pouze na „Vinařství Prchal“, původní logo a hlavně vzpomínka na tátu jsou uchovány navždy.
Přestože je sídlo rodinné firmy ve vinařském městečku jménem Hustopeče, kde starší z bratrů Rudolf žije, vše vzniká v Nikolčicích, malé vesničce právě nedaleko Hustopečí, v níž oba bratři vyrůstali. Ve svých úplných začátcích, kdy množství vyrobeného vína nebylo nikterak velké, probíhaly veškeré práce v malém zrekonstruovaném sklípku, který patřil k domu Zdeňka. Postupem času, kdy si vinařství vybudovalo jméno a získalo si srdce mnoha konzumentů, se začala výroba zvětšovat a v roce 2016 se firma přesunula do zcela nových prostor, avšak jen o pár set metrů dál.
Už od samého začátku figurovalo v hlavní myšlence slovo rodina a tak je tomu dodnes. Celá výroba od sběru hroznů, přes jejich zpracování, výrobu vína samotného, lahvování až po etiketování probíhá pouze v rodinném kruhu, což je na vinařství speciální. Skoro všechnu práci zastanou Ruda se Zdeňkem sami, v současnosti jim pomáhá Rudova starší dcera Klára, kterou se snaží bratři, zatím úspěšně, zasvětit do krásy vinaření. Právě díky tomu si můžete u Prchalů vychutnat především přívlastková vína, za kterými stojí tvrdá práce a hlavně láska k nim.
V současné době obhospodařujeme cca 0,5 ha vinic, což je spíše zábava a prostředek k odreagování od starostí běžného života. Další část hroznů nakupujeme od kamarádů a známých, kteří zastávají stejnou filozofii. Samozřejmostí je použití moderních technologií, ale i ta největší moderna nikdy nezaručí skvělé víno. Snažíme se do našich vín zakomponovat um a dlouholeté zkušenosti spojené s pokorou. Není pro nás důležité, aby vše vonělo po "banánech". Důraz klademe na odrůdovou charakteristiku spojenou s daným ročníkem a terroir hroznů. Díky tomu jsou naše vína svěží, harmonická, odrůdově čistá a hlavně osobitá.
Ruda si vinaření zamiloval už jako malý kluk, kdy chodil pomáhat svému otci do vinohradu. Proto se také po základní škole rozhodl vydat z malých Nikolčic „do světa“ a začal studovat vinařskou školu ve Valticích. Tu úspěšně dokončil a tady jeho cesta stát se kvalitním vinařem začala. Po dlouhé praxi a nabírání zkušeností v oboru přišel v roce 2008 s nápadem založení vlastního vinařství. Jeho vášní je výroba vína, stará se však i o obchod ve vinařství.
Nejen po vzoru táty, ale především svého bratra, si mladší Zdeněk našel svou cestu k vínu také. Rozhodl se obohatit své znalosti a pár let po Rudovi taktéž zamířil na vinařskou školu do Valtic. Po jejím absolvování se vrhl po hlavě do světa vinařů a nabíral cenné zkušenosti. Díky nim podpořil Rudu v založení rodinného vinařství, o které se společnými silami starají. Na rozdíl od bratra se Zdeněk více našel ve vinohradnictví. Spíše než ležet v papírech ho najdete ve vinohradu, ale stejně tak je jeho láskou výroba vína.